Jorma Marttilan vastaus viljelyn kustannuskriisiin

Vuoden EnergiaOivallus -palkinto on myönnetty Siikalatvan Kestilään maatalousyrittäjä Jorma Marttilalle, joka on kehittänyt aurinkoenergiaa hyödyntävän Viljakas-kuivurin. Valtakunnallisessa kilpailussa Marttilan kanssa jaetun ensimmäisen sijan sai noin 500 hengen yritys Grandlund Oy kehittämällään rakennushankkeiden optimointityökalulla. Voittajat julkistettiin tiistaina 28.10. Energia 2014 -messuilla Tampereella.

”Kehittämälläni Viljakas-kuivurilla voidaan saavuttaa jopa 80 % energiakustannusten säästö polttoöljyä käyttäviin kuivureihin verrattuna, mikäli kuivurin kapasiteetti riittää tilan tarpeisiin”, Marttila sanoo.

”Viljakas-kuivurin erityinen automatiikka säätää viljan kuivausprosessia, kierrätystä ja puhdistusta. Tämän avulla saadaan puhdasta ja hyvälaatuista leipäviljaa. Myös erikoiskasvien kuivaus on mahdollista. Kuivurissa aurinkoenergian hyödyntäminen perustuu laajoihin mustiin katto- ja seinäpintoihin, joista lämpöenergia siirtyy pintojen sisäpuolella sijaitsevaan ilmamassaan. Aurinkoisina päivinä sopivalla ilmanohjauksella saatava lämpöenergia on merkittävä ja se voidaan hyödyntää viljankuivauksessa. Kuivurin automatiikka optimoi käytettävissä olevan lämpöenergian”, Marttila kuvaa keksintöään.

Seuraavaksi sarjatuotanto

Marttilan kehittämän Viljakas-kuivurin prototyyppi on ollut käytössä hänen tilallaan jo muutaman vuoden. Lisäksi syksyllä 2013 Siikajoelle valmistui kuivurin pilottilaitos, jonka tekniikka on jo varsin pitkälle sarjatuotantokelpoinen.

”Seuraava tavoitteeni on yhteistyökumppaneiden etsintä ja tuotteen kaupallistaminen”, Marttila toteaa.

Lisätietoja:

Jorma Marttila, keksijä, maatalousyrittäjä, p. 0400 155 922