Luomu- ja erikoiskasvitilojen kuivuri

Viljakas on erityisesti luomun ja erikoiskasvien kuivuri. Se sopii pienille ja keskisuurille tiloille sekä suurten tilojen lisäkapasiteetiksi (esim. esikuivaukseen ja puskurivarastointiin).

Viljakas on oiva ratkaisu ympäristötietoiselle viljelijälle, joka haluaa tehdä kannattavia valintoja. Aurinkoenergian ansiosta kuivauksen kustannukset saadaan pidettyä kohtuullisina ja myös pienten erien kuivaus on kannattavaa. Kuivuri helpottaa viljelykierron monipuolistamista ja näin satotason parantamista. Tehokas puhdistusjärjestelmä selättää roskat ja rikkakasvit eikä laadukkaasta lopputuloksesta tarvitse tinkiä. Viljakas tarjoaa puuttuvan palasen ekologisen viljelyn ketjuun. Samalla se tukee erinomaisesti viljelyn taloudellista kannattavuutta.

Tutustu Viljakkaan teknisiin ominaisuuksiin ja kuivausprosessiin kuivuri-sivulla.


Mitä Viljakkaalla voi kuivata?

Viljakas soveltuu ominaisuuksiltaan erityisen hyvin luomun ja erikoiskasvien kuivaukseen. Se sopii myös leipäviljalle, nurmikasveille ja siemenviljalle. Tutustu alta tarkemmin Viljakas-kuivurin hyötyihin (energiatehokkuus, soveltuvuus erikokoisille siemenille ja siemenerille, ominaisuuksien säilyminen, puhtaus ja erillään pito).

Palkokasvit, esim. härkäpapu, herne ja sinimailanen

Öljy- ja maustekasvit, esim. kumina, rypsi, rapsi ja pellava

Muut erikoiskasvit, esim. tattari ja kvinoa

Leipäviljat: ruis, kaura, vehnä ja ohra


Viljakas-kuivurin hyödyt

Energiatehokkuus

Viljakas hyödyntää tehokkaasti aurinkoenergiaa: kuivauksen energiakustannusten säästö on jopa yli 90 %. Kuivausteho optimoidaan kuivattavalle tuotteelle sopivaksi.

Liikuteltavuus

Viljakas-konttikuivuri ei tarvitse ympärilleen erillistä rakennusta. 6 m -konttikuivuri (13 m3) on kätevä myös yhteiskäyttöön, ja sitä voi liikutella koukkulava- tai vaijerivarustuksella. Kuivaus voidaan aloittaa myös suoraan pellolta aggregaattia hyödyntäen.

Soveltuvuus erikokoisille siemenille ja erille

Matalassa kuivauslämpötilassa suurten siementen, kuten härkäpavun, kuoriosa ei kuivu liikaa, vaan kosteus siirtyy tasaisesti sisältä pintakerrokseen.

Pienireikäisen suomulevypohjansa ansiosta kuivuri soveltuu erinomaisesti myös piensiemenille, kuten kuminalle. Pohjalle ei tarvita erillistä suodatinkangasta.

Automaattinen kuivaustehon säätö mahdollistaa myös pienten kuivauserien ja kevyiden siementen kuivaamisen tehokkaasti. Kuivurilla on joustava täyttöaste: 1–13 m³ ja 2–23 m³.

Ominaisuuksien säilyminen

Kuivattava tuote pääsee liikkumaan koko kuivausprosessin ajan. Tämä edistää tasaista kuivumista ja estää pilaantumisen.

Alhainen kuivauslämpötila säilyttää siementen itävyyden. Leipäviljoista matala kuivauslämpötila hyödyttää erityisesti ruista: rukiin sakoluku ja sen myötä viljan leivontaominaisuudet säilyvät erinomaisina.

Puhtaus ja erillään pito

Automaattisen puhdistusjärjestelmän ansiosta sekä pienet että isot roskat saadaan seulottua kuivausprosessissa pois. Esimerkiksi rikkakasvien tehokas puhdistus on erityisen hyödyllistä luomun kuivauksessa.

Kuivurin puhdistus ja eri siemenerien pitäminen erillään on helppoa. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi gluteenittomia tuotteita, kuten tattaria ja puhdaskauraa, kuivatessa.