Ekologinen ja kannattava kuivurivalinta

Viljakas on automatisoitu aurinkoenergiaa hyödyntävä kuivuri-innovaatio. Patentoitu kuivuri on palkittu jo tuotekehitysvaiheessa valtakunnallisissa kilpailuissa: Vuoden energiaoivalluksena  ja Maaseudun tulevaisuuden tekijä -finalistina.

Viljakas on ensimmäinen kuivuri, jossa on yhdistetty aurinkoenergian ja teknologian edistyksellinen hyödyntäminen. Viljakkaalla pystytään säästämään jopa 90 % energiakustannuksissa lämminilmakuivureihin verrattuna. Viljakas kerää mustista katto- ja seinäkeräimistä auringon lämpöenergiaa, joka puhalletaan kuivaamaan viljaa. Tehoa auringosta saadaan jopa yli 100 kW.

Kun ilma on riittävän lämmin, kuivuri käynnistyy automaattisesti ja optimoi kuivaustehon kuivattavalle viljalajille sopivaksi. Kuivauslämpötila ei nouse liian kuumaksi. Sateisella säällä kuivaukseen voidaan helposti yhdistää esimerkiksi muun oman tilan lämmöntuotto, millä varmistetaan riittävä kuivausteho.

Kuivausprosessin aikana vilja pääsee vapaasti kiertämään ja sekoittumaan hydrauliikkakuljettimen avulla. Samanaikaisesti siitä puhdistetaan tehokkaasti roskat puhdistusjärjestelmällä. Tämä mahdollistaa puhtaan ja laadukkaan kuivaustuloksen. Kuivurin spiraalikuljetinta voidaan käyttää kuivurin täyttöön, kuivausaikana viljan kierrätykseen ja lopuksi kuivatun tuotteen tyhjentämiseen.

Kuivurin joustava täyttöaste (3–35 m³) mahdollistaa myös pienten erikoiskasvierien kuivauksen. Viljakas soveltuu tarvittaessa myös puskurivarastoksi tai toiseksi kuivuriksi mahdollisen lämminilmakuivauksen rinnalle. Sadonkorjuukautena kuivausteho riittää aurinkolämpökeräimen kanssa noin 90–200 viljatonnille kuivattavasta tuotteesta ja käytettävissä olevasta lämmönlähteestä riippuen. Tilavuudeltaan 30–35 m³:n erän kuivaus kauppakelpoiseksi kestää 1–3 vrk.

Viljakas-kuivurin havainnekuva
Viljakas-kuivurin havainnekuva


Materiaali

Viljakas-kuivurin kantavat rakenteet ovat puuta (lankkua, kertopuuta ja vaneria) ja pohja suomulevyä, joka soveltuu myös piensiemenille. Kuivuri sisältää spiraalikuljettimen, pohjakuljettimen, sulkusyöttimen, seularuuvin, rikkaruuvin, esipuhdistimen, kuivuripuhaltimen ja koko järjestelmän ohjausautomatiikan. Siihen voidaan asettaa helposti eri ohjelmia (esim. käsitäyttö- ja automaattiohjelma).

Hydrauliikkakuljetin  Aurinkoenergiaa keräävä seinäpinta

Pohjakuljetin kuljettaa ja sekoittaa viljaa, seinäkeräin kerää auringon lämmön


Viljakas omalle tilalle?

Viljakas-kuivuri toimitetaan valmiiksi koottuna. Viljakas sopii olemassa olevaan rakennukseen, jossa on tasainen betonilattia ja jonka korkeus on vähintään 4,5 m sekä pinta-ala 5 m × 10 m. Kuivurin käyttötilavuus on 35 m³ ja pinta-ala 33 m².

Viljakkaan aurinkokeräimiksi soveltuvat hyvin rakennuksessa valmiina olevat mustat katto- ja seinäpinnat. Kuivurin yhteydessä on myös mahdollista tilata erillisiä aurinkokeräimiä lisävarusteena.