Ekologinen ja kannattava kuivurivalinta

Viljakas on automatisoitu aurinkoenergiaa hyödyntävä kuivuri-innovaatio. Patentoitu kuivuri on palkittu jo tuotekehitysvaiheessa valtakunnallisissa kilpailuissa: Vuoden energiaoivalluksena  ja Maaseudun tulevaisuuden tekijä -finalistina.

Viljakas on ensimmäinen kuivuri, jossa on yhdistetty aurinkoenergian ja teknologian edistyksellinen hyödyntäminen. Viljakkaalla pystytään säästämään jopa 90 % energiakustannuksissa lämminilmakuivureihin verrattuna. Viljakas kerää mustista katto- ja seinäkeräimistä auringon lämpöenergiaa, joka puhalletaan kuivaamaan viljaa. Tehoa auringosta saadaan jopa yli 100 kW.

Kun ilma on riittävän lämmin, kuivuri käynnistyy automaattisesti ja optimoi kuivaustehon kuivattavalle viljalajille sopivaksi. Kuivauslämpötila ei nouse liian kuumaksi. Kuivurissa on mahdollista käyttää myös muuta lämmönlähdettä.

Kuivausprosessin aikana vilja pääsee vapaasti kiertämään ja sekoittumaan hydrauliikkakuljettimen avulla. Samanaikaisesti siitä puhdistetaan tehokkaasti roskat puhdistusjärjestelmällä. Tämä mahdollistaa puhtaan ja laadukkaan kuivaustuloksen.

 

Viljakas-konttikuivuri

Viljakas-konttikuivuri on merikonttiin rakennettu liikuteltava viljankuivuri. Liikuteltavuuden ansiosta kuivausprosessin voi aloittaa vaikkapa suoraan pellolta. Se sopii erinomaisesti myös pienille erille sekä yhteiskäyttöön tai vuokrakuivuriksi

Pienemmän konttikuivurimallin ulkomitat ovat n. 6 m (pituus) x 2,5 m (leveys) x 2,9 m (korkeus). Konttiin mahtuu 1–13 m³ kuivattavaa tuotetta. Isomman konttikuivurin ulkomitat ovat n. 9 m (pituus), 2,5 m (leveys) ja 2,9 m (korkeus). Kontin tilavuus on 2–23 m³. Kontteja voidaan liikutella nostolavalla, josta tulee lisäkorkeutta noin 0,20 m. Molemmat kontit tarvitsevat n. 1 m lisäkorkeutta kallistusvaran vuoksi, eli mikäli kontti rakennetaan sisätiloihin, rakennuksen korkeuden tulisi olla vähintään 4 m. Kuivurissa on kolakuljetin viljan täyttöön, kierrätykseen ja tyhjennykseen. Konttikuivuriin voidaan yhdistää lisävarusteita (esim. vaihtolavavarustus, koukku/vaijeri). Kuivuri ei välttämättä vaadi sisätiloja, mutta sitä voi halutessaan pitää myös katon alla.

 

 

Viljakas-elementtikuivuri

Viljakas-elementtikuivuri on kiinteään käyttöön tarkoitetettu kuivurimalli. Kuivurin joustava täyttöaste (3–35 m³) mahdollistaa myös pienten erikoiskasvierien kuivauksen. Viljakas soveltuu tarvittaessa myös puskurivarastoksi tai toiseksi kuivuriksi mahdollisen lämminilmakuivauksen rinnalle. Sadonkorjuukautena kuivausteho riittää aurinkolämpökeräimen kanssa noin 90–200 viljatonnille kuivattavasta tuotteesta ja käytettävissä olevasta lämmönlähteestä riippuen. Tilavuudeltaan 30–35 m³:n erän kuivaus kauppakelpoiseksi kestää 1–3 vrk. Elementtikuivurissa on spiralikuljetin. Tyhjennystä tai täyttöä voi tehostaa esimerkiksi ruuvikuljettimella.

Viljakas-kuivurin havainnekuva
Viljakas-kuivurin havainnekuva


Materiaali

Viljakas-konttikuivuri on rakennettu teräksiseen merikonttiin. Elementtikuivurissa kantavat rakenteet ovat puuta (lankkua, kertopuuta ja vaneria). Molemmissa kuivureissa pohja on suomulevyä, joka soveltuu myös piensiemenille. Molemmat kuivurimallit sisältävät kuljettimen, pohjakuljettimen, sulkusyöttimen, seularuuvin, rikkaruuvin, esipuhdistimen, kuivuripuhaltimen ja koko järjestelmän ohjausautomatiikan. Viljakkaalle on suunniteltu oma logiikkaohjattu automatiikka, ja siihen voidaan asettaa helposti eri ohjelmia (esim. käsitäyttö- ja automaattiohjelma).

Hydrauliikkakuljetin  Aurinkoenergiaa keräävä seinäpinta
Kuvassa elementtikuivurin pohjakuljetin kuljettaa ja sekoittaa viljaa, tumma seinäkeräin kerää auringon lämmön.


Viljakas omalle tilalle?

Viljakas-kuivuri toimitetaan valmiiksi koottuna. Viljakas-elementtikuivuri sopii olemassa olevaan rakennukseen, jossa on tasainen betonilattia ja jonka korkeus on vähintään 4,5 m sekä pinta-ala 5 m × 10 m. Kuivurin pinta-ala 33 m².

Viljakkaan aurinkokeräimiksi soveltuvat hyvin rakennuksessa valmiina olevat mustat katto- ja seinäpinnat. Kuivurin yhteydessä on myös mahdollista tilata erillisiä aurinkokeräimiä lisävarusteena.