Tekniikka ja talous -lehti uutisoi Viljakas-konttikuivurista Viikon startupina 16.9.2020. Juttu luettavissa tekstimuodossa myös alla.

”Kuivuri merikontissa

Liikuteltava viljakuivuri menee sinne, missä sitä tarvitaan.

Maanviljelijä Jorma Marttila on kehittänyt kumppaniensa kanssa uudenlaista viljakuivuria kymmenkunta vuotta. Kehitystyö alkoi oman toiminimen alla, ja vuonna 2017 omassa startup-yrityksessä.

”Lähdin kehittämään isompaa tasokuivuria, mutta siitä se jalostui mobiiliksi konttikuivuriksi, joka nyt on meidän päätuotteemme.”

Konttikuivurissa ideana on liikuteltavuus ja käyttövalmius. Sen voi viedä esimerkiksi tilan hakelämpökeskuksen viereen ja ottaa sieltä lämmön kuivaamiseen. Toinen etu konttikuivurissa on sen skaalautuvuus.

”Tällaisessa lavakuivurissa voidaan kuivata myös pieniä määriä, ja siihen me tähtäämmekin. Se on myös se, mitä asiakkaat ovat toivoneet: pientä siirreltävää kuivuria, joka ei tarvitse omaa rakennusta.”

Pieniä määriä kuivaavia kuivureita tarvitaan erityisesti erikoiskasvien kuivaamiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi kumina ja öljyhamppu.

”Ne ovat yleensä myös sellaisia siemeniä, jotka halutaan pitää erillään muista. Tämän kuivurin saa kokonaan puhdistettua”, Marttila sanoo.

”Konttiin voi myös yhdistää aurinkolämpökeräimet ja saada näin säästöä kuivaukseen.”

Viljan kuivaukseen kuluu helposti puolet kaikesta viljelyyn kuuluvasta energiasta. Ilman kuivausta vilja pilaantuu tai ei ainakaan kelpaa myyntiin.

”Puintikosteus on lajista riippuen noin 20 prosenttia, sateisena syksynä enemmän. Vilja pitää kuivata alle 14-prosenttiseksi, yleensä 13 prosenttiin. Erikoiskasvit kuivataan sitäkin kuivemmiksi, kymmeneen prosenttiin”, Marttila sanoo.

”Palkokasvien puintikosteus on korkeampi, ja isot siemenet vaativat matalan kuivauslämpötilan.”

Perinteisessä lavakuivurissa vilja ei liiku, ja sitä joutuu erikseen pöyhimään käsipelillä. Marttila kehitti kuivuriinsa pohjakuljettimen, joka sekoittaa ja kuljettaa viljaa. Lisäksi mukana on seularuuvi ja esipuhdistin.

Marttila on saanut menetelmäpatentin kuivuriinsa. Toinenkin patenttihakemus on hakuvaiheessa.

Kesällä yrityksen uudeksi osakkaaksi liittyi myös osa-aikaisena maanviljelijänä työskentelevä DI Antti Halonen.

”Kehitystyö on ollut sujuvaa, kun löysimme kumppaneita, joilla on myös maataloustausta”, Marttila kiittelee.

Toistaiseksi kuivureita on myyty koekäyttöön ja muutamille asiakkaille. Korona on hidastanut myyntiä, kun messut peruttu.

Hintaa konttikuivurille kertyy 40 000 eurosta ylöspäin.

”Meillä ei ole omaa tehdasta, vaan kuivureita valmistetaan alihankintana. Sama konepaja, joka tekee Ponsselle osia, tekee myös meille. Kokoonpano on tässä lähellä paikallisessa konepajassa.”

FAKTA:

Viljakas Oy

Mitä tekee: Liikuteltavaa viljakuivuria

Perustettu: 2017

Liikevaihto: noin 50 000 euroa

Työntekijöitä: 3 (osa-aikaisia)

Mahdollisuudet: Vastaavaa kuivuria ei ole markkinoilla

Uhat: Riittääkö asiakkaita uudenlaiselle kuivurille

Eeva Törmänen, Tekniikka ja talous

Tekniikka ja talous: Kuivuri merikontissa